CERCLE D’ORIENT

Standard

Serkldoryan diye okunur.Kelime anlamı ‘Doğu Çemberi’ dir.

Cercle D'0rient

İstiklal caddesine kimlik veren binalardan biridir. Bu aralar İnci pastanesinin direnişi ve maalesef kapanmasıyla epeyce gündemdeydi, ama kararlar alınmış bir kere. Nasıl alınıyor ne oluyor anlamak mümkün değil, 1.dereceden tarihi eser olsa bile.

inci pastanesiinci iç                       HEPİMİZİN PROFİTEROLLERE BÖYLE BİR BAKIŞ ANIMIZ MUTLAKA VARDIR…

Bina genelde yakın geçmişe kadar emek sineması ve pasajı ile tanınıyordu, ve 50 yılı aşkın süredir aynı lezzetleri bize sunan İnci Pastanesi ile.

Başlık, aslında önceki zamanlarda içinde bulunan gece kulubunün adıdır. Şimdilerde bu kulübü Büyük Kulüp adıyla Çifte havuzlar tarafı sahil yolunda görebilirsiniz. Ama zamanla binanın adı ile özdeşleşmiştir.

buyuk kulup
Mimarı Alexandre Vallaury dir. Bu ismi bu kategoride yayınlanacak pek çok yapıda göreceğiz, ve aynı zamanda ilerleyince çeşme, konak, saray, kasır gibi yapılarda da karşımıza çıkacak Batı ve Osmanlı mimarlığını çok iyi bilip sentezleyen bir mimar.
Bu nedenle olabilir ki Cercle D’orient binası Eklektik tarzdadır, eklektik kelime manası olarak ordan burdan biraz demektir. Bu binada da Barok, Art Noveau, Yeni klasizm gibi tarzlar dikkatli gözlerden kaçmayacaktır.

vallauryemek
Binanın tamamlanma tarihi 1882-1883 olarak geçiyor.
İlk sahibi zamanın sarraf olan bir Ermeni ailesinin oğlu Abraham Eramyan.
Kronolojik olarak özetlemeye çalışayım daha net olacaktır hepimiz için:)
1900 başları;
Club: Cercle D’Orient
Odeon Tiyatrosu
1900 ortaları;
Büyük Kulup Cercle D’Orient
İnci Pastanesi Elsa Zgoridis
2000 başları;
İnci Pastanesi Elsa Zgoridis
Emek Sineması
Rüya Sineması
07.12.2012: Mahkeme kararı ile son tahliye edilen dükkan İnci Pastanesidir.
Binanın mevcut mal sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu dur.
Kültür Bakanlığının onayı ile 2010 da ”338 ada 33 parselde yer alan, Cercle D’orient binası,Melek Apartmanı, İskeletinj Apartmanı, Emek sinemasından oluşan yapı bloğu yap-işlet-devret modeli ile 30 yıllığına Kamer İnşaat’a devredilmiştir”
Bahsi geçen firma karara göre Cercle D’orient binasının restorasyonunu yapacak, emek sinemasını ise yıkmadan üst kata taşıyacaktır.Nasıl mümkün olacağı meçhul???
Maalesef ancak ilerleyen günlerde tam olarak ne olduğunu anlayabileceğiz, konuyla ilgili bilgiler çok spekülatif.

emek iç 2emek giriş

YUKARDAKİ 2 GÖRÜNTÜ DE ŞU ANDA YOK, SADECE KİMİMİZİN HAFIZALARINDAYDI.

Not: Özellikle Elif için yazılmış bir yazıdır:)

http://maps.google.com

Bir cevap »

  1. bugun yıkım haberlerini okuduğumda ve iskeleyi görünce bu heybetli binanın önünde, “İpek, tam da zamanında yazmış yazıyı” diye aklımdan geçirdim. keşke sen yazmış olsan da bu yazıyı, hiç bu yıkım durumu olmasaydı…emek sineması’ndaki, inci pastanesi’ndeki hatıralarımıza yenilerini ekliyor olsaydık, yıkım haberlerini konuşmak yerine…

Yorum bırakın